Meubelambacht uit Oirschot Dagelijks geopend op afspraak 5% korting op een tafel met stoelen

Korting 5% korting op een tafel met stoelen

Blog-houtafwerkingen-lak-of-olie-tips-Van-Tafel
Houtafwerking Van Tafel

Houtafwerkingen: lak of olie?

Europees eikenhout laat zich heel mooi kleuren en behandelen. Europees eikenhout is eigenlijk de enige houtsoort waarbij een diversiteit aan kleuren mogelijk is. Bij Van Tafel werken we graag met lak en olie, omdat ze het hout een diepe, warme uitstraling geven. Maar waarom kies je nu voor olie of voor lak? We lichten de verschillende houtafwerkingen toe in deze blog.

Massief hout behandeld met olie

Als een tafel door Van Tafel is afgewerkt in olie, heeft deze enkele stappen doorlopen. Al onze tafels worden geschuurd en vervolgens aan alle gebruikszijden voorzien van een eerste laag meubelolie. We werken enkel met plantaardige olie op basis van lijnzaad. Deze olie geeft de tafel de beste bescherming en is ook nog eens gemakkelijk in het gebruik.

Na de eerste behandeling droogt deze olie enkele dagen, waarna deze wordt geschuurd met fijn schuurpapier. Hierdoor worden de opgeruwde delen van het hout weer glad. Omdat olie een zogenoemd “open systeem” is, heeft het in de jaren onderhoud nodig. We kennen maar weinig mensen die de tafel aan de onderzijde onderhouden. Daarom voorzien we al onze tafels aan de onderzijde van 2 laklagen. De onderzijde is hierdoor goed beschermd en mooi afgewerkt.

Na de oliebehandeling worden de tafels nog eens twee keer voorzien van meubelolie. Dit geeft de tafel een optimale bescherming voor dagelijks gebruik.

Wat is het verschil met een lakafwerking?

Hiervoor is het van belang te weten dat olie zoals eerder al gezegd een “open systeem” is. Dit betekent dat de olie geen volledig afgesloten laag vormt op het hout. De olie trekt in het hout en zorgt hierdoor voor een bescherming. Deze bescherming wordt aangetast door water en  zeep, waarmee u uw tafel af doet. Naarmate de olie afgenomen wordt door het schoonmaken van de tafel, neemt de beschermingsgraad af. Hierdoor is het raadzaam de tafel regelmatig te voorzien van nieuwe olie. Zorg er altijd voor dat deze in het hout trekt en niet op het hout ligt. Na de behandeling met verse olie moet de tafel direct “gebruiksklaar” aanvoelen. Laat dan aangebrachte olie drogen en u heeft weer een prachtig exemplaar.

Omdat de olie in het hout gaat en dus geen afgesloten filmlaag vormt, zal licht anders weerkaatsen dan op een gelakt product. Een tafel afgewerkt in olie ziet er matter uit. Licht wordt als het ware geabsorbeerd door het hout en de olie in het hout. Dus ook uitstraling is een overweging om voor olie te kiezen i.p.v. lak.

Een tafel afgewerkt in de olie vergelijken we bij ons wel eens met een lederen schoen. Het is aan jezelf, hoe goed je deze onderhoud en poetst, of deze mooi blijft. Kleine krassen en gebruikssporen zijn weg te werken bij het behandelen van de tafel. Ideaal bij een hoge gebruiksintensiteit, zoals bij kleine kinderen (en in sommige gevallen opgeschoten jeugd 😉)

Massief hout behandeld met lak

Een gelakte tafel bij Van Tafel heeft veel aandacht gehad. In onze spuiterij wordt de tafel aan de onderkant op gelijkwaardige wijze afgewerkt als de bovenzijde. Dit doen we niet zonder reden! Onze ervaring leert dat de levensduur van de tafel verlengd wordt als de tafel aan beide zijde gelijk is behandeld. Werken van de tafel wordt o.a. hierdoor, zoveel als mogelijk tegen gegaan.

Onze lakken zijn op basis van een industriële 2 componenten, Poly-Urethaan. We gebruiken de beste lak die in onze branche toegepast kan worden. Het is immers de basis van de kwaliteit die wij als Van Tafel willen leveren.

Lakafwerking is onderhoudsvriendelijk: een licht vochtige doek erover, afdrogen en klaar. Bij het uitleveren van de tafel is de tijd tussen levering en de laatste laklaag kort. Hierom vragen wij bij levering altijd zorgvuldigheid in de eerste weken van gebruik. De lakken behalen na 4-5 weken haar optimale hardheid. Sowieso is een onderzetter aan te raden, voorkomen is beter dan genezen. Echter hoeft u niet bang te zijn voor kringen als u een kop warme thee op uw tafel plaatst. Onze lakken kunnen daar prima tegen.

Let wel op met schuiven van harde voorwerpen over de tafel. Onze lakken zijn krasvast, maar niet krasbestendig. Scherpe voorwerpen, zoals een sleutelbos, voetbaltassen, kratten van de supermarkt, bloempotten of schalen kunnen zomaar krassen veroorzaken. Zet ze op de grond of controleer de onderzijde voordat je iets op tafel zet. In lak is een kras zeer lastig te verhelpen. In het algemeen geldt, hoe donkerder de afwerking, hoe eerder zichtbaar de gebruik sporen zullen zijn.

Voor zowel gelakte tafel als wel tafels afgewerkt in olie geldt dat je geen hete voorwerpen zoals pannen, gourmetstelletjes, of hete pizzadozen op de tafel kunt zetten. Hier is het risico te groot dat de afwerking van de tafel onherstelbare schade ondervindt.

Verkleuring

Bijna alles verkleurt onder invloed van licht en lucht. Bij hout is dit niet anders. Bij overmatige verkleuring is daglicht meestal de boosdoener. Het beste is om direct daglicht op meubels met hout zoveel mogelijk te vermijden en de meubels niet te dicht in de buurt van warmtebronnen te plaatsen. Dit om uitdroging en barsten door krimp te voorkomen. Door het plaatsen van grote voorwerpen op een meubel van hout, zoals bijvoorbeeld een grote fruitschaal, kunnen ook kleurverschillen ontstaan. Geef dan ook voorwerpen op tafel geen vaste plaats, maar verzet ze met enige regelmaat.

Voor advies over het onderhouden van je houten meubel kan je kijken op de pagina onderhoud.