Meubelambacht uit Oirschot Dagelijks geopend op afspraak 5% korting op een tafel met stoelen

Korting 5% korting op een tafel met stoelen

Waarom eikenhout?

Het eikenhout dat Van Tafel gebruikt komt uit Europa. Het Eikenhout uit Europa is keihard, duurzaam en heeft een opvallende tekening. Daarnaast bevat het tannine, waardoor het hout op een natuurlijke manier gekleurd kan worden.

Relatief weinig knoesten
Het Europese eiken groeit in plantages waar de bomen de ruimte krijgen om te groeien. De bomen hebben zijtakken over nagenoeg de gehele lengte van de boom met uitzondering van de 1 á 2 meter na. De in de lengte gezaagde houten planken bevatten daarom knoesten. Een knoest is een donkere veelal rondvormige plek waar een tak heeft gezeten. De knoesten worden opgevuld met zwarte steenlijm zodat het tafelblad glad is.

Eigenschappen van hout

Hout is een natuurlijke materiaal. Natuurlijke afwijkingen zoals nerven, knoesten, kleurverschillen, structuurverschillen en (hout)scheurtjes zijn dan ook onvermijdelijk. Dit maakt het product ook uniek, want er zijn geen twee houten meubels hetzelfde.

Verschillende houtafwerkingen: lak of olie?

Europees eikenhout laat zich heel mooi kleuren en behandelen. Lak en olie geven het hout een diepe, warme uitstraling.

Massief hout behandeld met olie
Olie absorbeert licht waardoor de natuurlijke eigenschappen van het hout benadrukt. Het meubel wordt door de olie matter. De door ons gebruikte olie legt een beschermde laag op het hout.

Het is zeer belangrijk dat een nieuw geolied meubel enkele weken na ingebruikname opnieuw te oliën. Herhaal dit vervolgens enkele malen per jaar. Dit beschermt het hout en voorkomt uitdroging van het hout.

Massief hout behandeld met lak
Lak is onderhoudsvriendelijk. Het meubel af doen met licht vochtige doek en afdrogen is voldoende. De lak die wij gebruiken wordt minimaal tweemaal aangebracht waardoor de lak beschermend werkt.

De lak bereikt pas na 2 maanden haar maximale hardheid. Vermijd zware belasting in deze uithardingsperiode.

Verkleuring

Onder invloed van licht en lucht verkleurt het hout. Bij overmatige verkleuring is daglicht meestal de boosdoener. Het beste is om direct daglicht op houten meubels zoveel mogelijk te vermijden en plaats de meubels niet te dicht in de buurt van warmtebronnen. Op deze manier wordt de kans op uitdroging en barsten door krimp beperkt. Door het plaatsen van grote voorwerpen op een meubel met hout, zoals bijvoorbeeld een grote fruitschaal, kunnen ook kleurverschillen ontstaan.

Onze houten meubels zijn voorzien van een afwerking die het eerste vuil zal tegenhouden. Deze afwerking reageert op hitte. Derhalve is ons advies om warme of hete voorwerpen (pannen, mokken, ect) nooit direct op een houten meubel te plaatsen. Dit veroorzaakt kringen die niet te verwijderen zijn.

Voor advies over het onderhouden van je houten meubel kan je kijken op de pagina onderhoud.