Meubelambacht uit Oirschot Dagelijks geopend op afspraak 5% korting op een tafel met stoelen

Korting 5% korting op een tafel met stoelen

Onderhoud

Op deze pagina delen we  een aantal tips voor het onderhouden van uw meubels, zodat u hier nog meer én langer plezier van kunt hebben. Meubels blijven langer mooi en hygiënisch door een goede reiniging onderhoud.

Direct daglicht vermijden

Door daglicht verkleurt elke bekleding en elk materiaal na verloop van tijd in meer of mindere mate. Het beste is om direct daglicht op meubels zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt zeker ook voor houten meubels. Het is dan ook raadzaam om meubels zo te plaatsen dat het daglicht er niet teveel grip op krijgt.

Onderhoud van hout

Dagelijks onderhoud

Neem voor dagelijks onderhoud uw meubel af met een licht vochtige doek en wrijf daarna het meubel droog met een schone droge doek. Let op: gebruik geen schuurmiddelen of glansmiddelen met siliconen op een gelakt meubel.
Maak gebruik van vilten onderzetters onder voorwerpen die op het houten meubel worden geplaatst. Kunststof dopjes kunnen onverwijderbare vlekken geven.

Let op met zware, harde, hete of scherpe voorwerpen. Deze kunnen deukjes of krassen veroorzaken in het hout. Plaats hete voorwerpen nooit direct op een meubel van hout. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer verwijderd kunnen worden.

Eerste hulp bij vlekken op hout

Verwijder op hout gemorste vloeistoffen direct met een licht vochtige doek. Hout reageert slecht op veel ‘nattigheid’ bij de schoonmaak. Gebruik geen schuurmiddelen of meubelglansmiddelen, want deze tasten de afwerking van uw meubel aan met onherstelbare gevolgen.

Vlekken op hout behandeld met olie

Omdat olie geen 100% dichte laag vormt, blijft het hout kwetsbaar voor vlekken en vocht. Neem deze vlekken na direct op. Vlekken die niet direct verdwijnen zullen onder invloed van zonlicht langzaam verbleken. Lichte krassen of vlekken kunt u voorzichtig met de nerf mee opschuren (met een fijne korrel, 240) en daarna opnieuw behandelen met olie. Voor het onderhoud van houten meubels raden wij aan om het onderhoudsmiddel Wood Care Kit Greenfix van Oranje te gebruiken.

Vlekken op gelakt hout

Wij raden het af om hout zelf te schuren en te lakken. Neem contact met ons op voor advies.

Luchtvochtigheid

Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het houten meubel. Als gevolg hiervan kunnen lijmnaden verschuiven, kan een houten blad of plank hol of bol gaan staan of ontstaan er kopsekantscheurtjes. Om deze gevolgen te beperken is het belangrijk de kamertemperatuur tussen de 15°C en 24°C te houden met een luchtvochtigheidgraad tussen de 45% en 60%.

Onderhoud van stof

Structureel onderhoud: één keer per week stofzuigen.

Ondanks dat het nauwelijks zichtbaar is, komen er stofdeeltjes terecht op stoffering. Wij raden aan om meubels vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen met een lage zuigkracht. Gebruik hiervoor een mondstuk (zonder uitsteeksels die de stof kan beschadigen)met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Stofzuig de bekleding voorzichtig. Indien de stof een vleug heeft altijd met de vleug mee zuigen. Op deze manier worden ook stofdeeltjes zoals zand, die op termijn schade veroorzaken, verwijderd.

Let op scherpe met voorwerpen en klittenband! Bijna alle stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals – doch niet limitatief – gespen, nagels van huisdieren en ringen. Scherpe voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Klittenband heeft haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband.

Eerste hulp bij vlekken

Vlekken dienen in het algemeen direct verwijderd te worden. Vaste bestanddelen zo veel mogelijk verwijderen met een lepel. Daarna, met uitzondering van vervilte stoffen, een licht vochtige theedoek met onthard water (bronwater) op de vlek plaatsen en laten drogen op de vlek. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Altijd werken van naad tot naad. Ons advies is dit te herhalen tot dat de vlek niet meer afgeeft.

NIET wrijven of deppen want dat veroorzaakt onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

Verder behandelen

Wanneer de vlek is opgedroogd, laat u zich dan eerst goed informeren voordat u verder gaat. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot ergere schade. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en deze kunnen de structuur van de stof veranderen. Gebruik dus nooit een willekeurig sopje van Ossengalzeep, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel.

Onderhoud van leer

Onderhoud leer

Stofdeeltjes komen ook op meubels terecht. Op meubels is stof slecht te zien waardoor veel mensen onderhoud uitstellen. Het is raadzaam om meubels iedere week te stofzuigen met een mondstuk met zachte borstel (zonder uitsteeksels die het leer kunnen beschadigen)en met lage zuigkracht. Voordat u gaat stofzuigen, het stof eerst met een zachte doek middels licht draaiende bewegingen zuiver gemaakt te worden. Daarna kan het meubel met een stofzuiger gezogen worden.

Let op scherpe voorwerpen en klittenband. Bijna alle leersoorten zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals – doch niet limitatief – gespen, nagels van huisdieren en ringen. Scherpe voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken.

Eerste hulp bij vlekken

De meeste leerkwaliteiten van Van Tafel zijn voorzien van een lichte finishlaag waardoor de eerste contacten met vuil en vocht niet direct in het leer kunnen trekken. Dit geldt niet voor aniline leersoorten.

Let op: wrijf nooit sterk op de vlek. De vlek kan vanuit het midden voorzichtig schoon gemaakt worden. Gebruik hiervoor een zachte doek die alleen voor leren meubels gebruikt wordt. De doek dient licht vochtig te zijn gemaakt met afgekoeld gekookt of gedestilleerd water. Hierbij adviseren wij gebruik te maken van een neutraal onderhoudsmiddel en raden af gebruik te maken van chemicaliën, huishoudreinigingsmiddelen, een kleurmiddel of dergelijke te gebruiken.

Vlekken op (licht) aangeschuurd leer (nubuck) en het verwijderen daarvan kunnen er voor zorgen dat de opstaande vezels plat gelegd worden. Hierdoor verandert het uiterlijk van dit leer: in plaats van ruw wordt het leer glad.