Meubelambacht uit Oirschot Dagelijks geopend op afspraak 5% korting op een tafel met stoelen

Korting 5% korting op een tafel met stoelen

Meubelambacht Van Tafel
Vakmanschap in Oirschots hart De Schoonheid van Meubelambacht
verlijmen-eiken-planken-tot-tafelblad-Van-Tafel

Meubelambacht

Meubelambacht is een eeuwenoude kunst die vakmanschap, precisie en passie voor houtbewerking combineert.
Het creëren van meubels met de hand is een tijdrovend proces, maar de resulterende stukken zijn uniek, duurzaam en stralen een tijdloze schoonheid uit. Niet zo gek dat juist in Oirschot dit ambacht centraal stond, want tussen 1910 en 1970 was de meubelindustrie in Oirschot een belangrijke economische factor én bekend in heel Nederland.

Hout

Het ambacht van meubels maken begint met de keuze van het materiaal. Hout, een veelgebruikte grondstof in dit vakgebied, biedt een natuurlijke warmte en schoonheid die moeilijk te repliceren is. Het hout wordt zorgvuldig geselecteerd op basis van zijn karakter, sterkte en esthetische eigenschappen. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken. Zo staat Eiken bekend om zijn duurzaamheid, warme uitstraling en natuurlijke schoonheid, waardoor het een ideale keuze is voor meubels die een leven lang meegaan.

Duurzame tafel

Dat ambacht hip is en lokaal maatwerk terrein wint in Brabant, is logisch. In de afgelopen 10 jaar is de meubelindustrie in Brabant namelijk flink ontwikkeld, volgens de Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie. Steeds meer mensen hebben behoefte aan een duurzame tafel die staat voor hun eigen smaak en identiteit.

massief-eikenhouten-eettafel-schuren-met-de-hand-Van-Tafel

Traditionele technieken

Het proces van meubelambacht omvat vaak traditionele technieken die door de jaren heen zijn doorgegeven. Met behulp van handgereedschap en ambachtelijke technieken zoals het snijden, schuren, frezen en polijsten van het hout, creëren vakmensen stukken die met liefde en aandacht zijn vervaardigd. Deze technieken vereisen jarenlange ervaring om ze onder de knie te krijgen en zijn vaak een familietraditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Moderne technologieën

Naast traditionele methoden omarmt meubelambacht ook moderne technologieën. Zo gebruiken we bijvoorbeeld computergestuurde machines om precieze sneden en vormen te maken. Deze machines ondersteunen het ambachtelijke proces en vergemakkelijken complexe ontwerpen, maar de menselijke hand blijft altijd betrokken om de kwaliteit en details te waarborgen.

Stempel Van Tafel aan de onderkant van de tafel

Handgemaakte meubels

De waarde van meubelambacht ligt niet alleen in de fysieke creatie van een meubelstuk, maar ook in de waardering van tijdloos design en duurzaamheid. Handgemaakte meubels gaan vaak generaties lang mee en worden gekoesterde erfstukken in families.

In een wereld van massaproductie en snelle consumptie biedt meubelambacht een welkome tegenhanger. Het koesteren van traditionele vaardigheden, het respect voor het materiaal en de aandacht voor detail resulteren in meubels die niet alleen functioneel zijn, maar ook een verhaal vertellen. Het ambacht van meubel maken blijft een tijdloze kunstvorm die de tand des tijds in Oirschot doorstaat en waardevol blijft in onze moderne wereld. Iets wat we moeten koesteren en omarmen. 

Kom gerust eens langs in onze toonkamers en neem een kijkje in de werkplaats Van Tafel.