Meubelambacht uit Oirschot Dagelijks geopend op afspraak 5% korting op een tafel met stoelen

Korting 5% korting op een tafel met stoelen

eikenhout-Van-Tafel
Ons hout
bladafwerking authentiek eiken

Eikenhout Van Tafel

Bij Van Tafel gebruiken we eikenhout. Maar waarom eigenlijk? Het eikenhout dat Van Tafel gebruikt komt uit Europa. Dit Eikenhout is keihard, duurzaam en heeft een opvallende tekening. Daarnaast bevat het tannine, waardoor het hout op een natuurlijke manier gekleurd kan worden. Dat geeft ons vele mogelijkheden bij het creëren van kwalitatief maatwerk.

Knoesten

Het Europese eiken groeit in plantages waar de bomen de ruimte krijgen om te groeien. De bomen hebben zijtakken over nagenoeg de gehele lengte van de boom op de eerste 2 meter na. De bomen worden in de lengte gezaagd en daardoor bevatten de planken knoesten. Een knoest is een donkere, veelal rondvormige, plek waar een tak heeft gezeten. De knoesten worden opgevuld met zwarte steenlijm zodat het tafelblad glad is.

Eigenschappen en behandeling van eikenhout

Hout is een natuurlijk materiaal. Natuurlijke afwijkingen zoals nerven, knoesten, kleurverschillen, structuurverschillen en (hout)scheurtjes zijn dan ook onvermijdelijk. Dit maakt het product ook uniek, want er zijn geen twee houten meubels hetzelfde. Europees eikenhout laat zich heel mooi kleuren en behandelen. Lak en olie geven het hout een diepe, warme uitstraling.

Massief hout behandeld met olie

Olie absorbeert licht waardoor de natuurlijke eigenschappen van het hout benadrukt worden. Het meubel wordt door de olie matter. De door ons gebruikte olie legt een beschermde laag op het hout waardoor er geen kringen of vlekken ontstaan.

Het is zeer belangrijk om een nieuw geolied meubel enkele weken na ingebruikname opnieuw te oliën. Herhaal dit vervolgens enkele malen per jaar. Dit beschermt het hout en voorkomt uitdroging van het hout.

Massief hout behandeld met lak

Lak is onderhoudsvriendelijk. Het meubel af doen met een licht vochtige doek en nadrogen is voldoende. De lak die wij gebruiken wordt minimaal tweemaal aangebracht waardoor de lak beschermend werkt.

De lak bereikt pas na 2 maanden haar maximale hardheid. Vermijd zware belasting in deze uithardingsperiode.

eikenhout-Van-Tafel-beschermd-tegen-kringen-en-vlekken

Verkleuring

Onder invloed van licht en lucht verkleurt hout. Bij overmatige verkleuring is daglicht meestal de boosdoener. Het beste is om direct daglicht op houten tafels of anderen meubels zoveel mogelijk te vermijden en de meubels niet te dicht in de buurt van warmtebronnen te plaatsen. Op deze manier wordt de kans op uitdroging en barsten beperkt. Door het plaatsen van grote voorwerpen op een houten meubel, zoals bijvoorbeeld een grote fruitschaal, kunnen ook kleurverschillen ontstaan.

Onze houten meubels zijn voorzien van een afwerking die het eerste vuil zal tegenhouden. Deze afwerking reageert op hitte. Derhalve is ons advies om warme of hete voorwerpen (pannen, mokken, ect) nooit direct op een houten meubel te plaatsen. Dit veroorzaakt kringen die niet te verwijderen zijn.

Voor meer advies over het onderhouden van je houten meubel lees deze blog.